FAKTOR NEKROZE TUMORA-α I MONOCITNI HEMOATRAKTANTNI PROTEIN-1 KAO BIOMARKERI U HRONIČNOJ MIJELOIDNOJ LEUKEMIJI - Veličković, Sanja; Milenković, Jelena; Stojanović, Dijana; Veličković, Filip; Kostić, Lazar (Acta medica Medianae, 2026)
Hronične mijeloproliferativne neoplazme (engl. chronic myeloproliferative neoplasms – CMPNs) predstavljaju specifične klonske poremećaje hematopoetskih matičnih ćelija koji kontinuirano i bez prekida aktiviraju fiziološke puteve prenosa signala neophodne za normalnu i adekvatnu hematopoezu. Izražen proinflamatorni milje u hroničnoj mijeloidnoj leukemiji (engl. chronic myeloid leukemia – CML) predvode mnogi interleukini. Cilj ovog rada bio je da se procene razlike između nivoa faktora nekroze tumora-α (engl. tumor necrosis factor – TNF-α) i monocitnog hemoatraktantnog proteina-1 (engl. monocyte chemoattractant protein – MCP-1) u plazmi pacijenata u hroničnoj fazi hronične mijeloidne leukemije i zdravih osoba kao kontrolne grupe. Studija je obuhvatila pedeset pacijenata sa dijagnozom CML-a u hroničnoj fazi i na standardnoj terapiji inhibitorima tirozin kinaze (engl. tyrosine kinase inhibitors – TKIs) i dvadeset zdravih osoba u kontrolnoj grupi. Koncentracije TNF-α i MCP-1 u krvi merene su metodom ELISA (engl. enzyme-linked immunosorbent assay). Nivoi MCP-1 bili su viši kod pacijenata nego kod zdravih osoba (334,37 naspram 172,18 pg/ml; p = 0,006). S druge strane, nije utvrđena razlika kada je ispitivan TNF α. Velik je značaj MCP-1 i interleukina-6 (IL-6) kao novih, jakih i prediktivnih biomarkera u plazmi za remisiju CML-a bez lečenja. Dodatna i buduća istraživanja u ovoj oblasti biće posebno važna za razumevanje patofiziologije i lečenja mijeloproliferativnih bolesti.
Keywords: mijeloproliferativne neoplazme, zapaljenje, faktor nekroze tumora-α, monocitni hemoatraktantni protein-1, inhibitori tirozin kinaze