(untitled) (Engrami, 2021)
Psihomotorna agitacija ( PMA) ili psihomotorni nemir je stanje koje karakteriše uznemirenost, uzbuđenje, oslabljena kontrola ponašanja, ubrzana motorika, površan verbalni kontakt i tendencija impulsivnog reagovanja. U praksi je najvažnije otkriti epizode psihomotorne agitacije u njihovoj najranijoj manifestaciji kako bi se izbeglo usložnjavanje simptoma i sprečile brojne zdravstvene, pravne i ekonomske posledice koje neblagovremeno prepoznavanje sobom nosi. Psihomotorna agitacija i delirijum mogu biti jedan od simptoma COVID 19 infekcije. U tom kontekstu (interakcije sa antivirusnom i antimalaričnom th koja se koristi u lečenju covid infekcije i komplikacija same virusne infekcije) razmatramo terapiju agitacije kao stanja koje zahteva urgentni tretman.