(untitled) (Engrami, 2022)
U radu je prikazan placebo i nocebo efekat koji se javlja u analgeziji sa osvrtom na to kako da se prepoznaju i razaznaju u kliničoj praksi uz prikaz nekih psihološko-psihijatrijskih elementa placebo i nocebo efekta. Definicija placebo analgezije podrazumeva umanjenje bola usled primene inertne supstance sa informacijom da supstanca efikasno ublažava bol. Za sada nije potpuno jasan mehanizam dejstva placeba, pa ni u analgeziji, ali se na osnovu bronihm istraživanja i velikog kliničkog iskustva pretpostavlja da postoje izvesni psihološki i psihijatrijski faktori koji se povezuju sa placebo efektom. S druge starne, nocebo efekt predstavlja sposobnost negativnog verovanja i očekivanja koje pouzrokuje štetu, to jest negativan efekt u organizmu. Dakle, nocebo predstavlja efekat negativnog očekivanja od tretmana. Na žalost, za razliku od istraživanja mehanizma nastanka placebo efekta, nije bilo istraživanja koja bi ukazala na psihološko/psihijatrijske mehanizme nastanka nocebo efekta. Sve u svemu, na osnovu velikog iskustva i na osnovu brojih studija koje su urađane može da se dođe do zaključka da se i placebo i nocebo sreću u svakodnevnoj lekarskoj praksi. Koliko će biti intenzivni zavisi od puno faktora. Zbog toga je važno da ih pravilno prepznamo i konrolišemo u radu s pacijentima. Dalja istraživanja mogu imati duboke implikacije za razumevanje ovih fenomena ali i na klinička ispitivanja i medicinsku praksu, kao i za farmakološke i psihosocijalne tretmane i intervencije.