(untitled) (Engrami, 2025)
Nova knjiga, Vedrina psihijatrije i njeni otmičari, čiji je autor dr Saša Branković, predstavlja dragocen i autentičan doprinos savremenim razmatranjima koja se tiču psihijatrije i mentalnog zdravlja. Autor analizira gubitak vedrog narativa i humanističkog karaktera struke, odnosno transformaciju visokosofisticirane, kreativne discipline, koja je nekada uvažavala individualne specifičnosti pacijenata, u obezličeni redukcionistički sistem koji frustrira i one koji se leče i one koji leče. Ipak, Branković istovremeno nudi nadu i putokaze za obnovu psihijatrije kao autentične discipline posvećene čoveku, podsećajući da se suština medicine ne sme svesti na puku tehničku proceduru, već mora ostati usmerena ka očuvanju dostojanstva, zdravlja i ljudskosti. Delo nosi snažnu humanističku poruku i podseća da su integritet, znanje i hrabrost temelji istinske medicinske prakse.