Dual orexin receptor antagonist in treatment of insomnia (Engrami, 2021)
Dvojni antagonisti oreksinskih receptora su nova grupa lekova koja se nametnula kao kompetentna zamena za hipnotike izbora. Oni imaju relativno retka neželjena dejstva koja se u većini slučajeva dobro podnose, i to u prvenstveno u obliku rezidualne pospanosti, umora i noćnih mora/uznemiravajućih snova. Prednost u odnosnu na konvencionalne hipnotike proizilazi iz specifičnosti njihovih ciljnih receptora, i ogleda se kroz odsustvo stvarnja tolerancije posle dugotrajne upotrebe, kao i ktoz povoljan sigurnosni profil. Ovi lekovi se posebno nameću u nekim od posebnih grupa pacijenata, kao što su starije osobe. Trenutna i buduća istraživanja su orijentisana ka proučavanju njihovog uticaja na pojedinačne grupe oboljenja, kao što su bolesti zavisnosti i psihijatrijski poremećaji, demencije, stanja vezana za menopauzu i poremećaji cirkadijalnog ritma, između ostalih.
Keywords: Dual orexin receptor antagonist; sleep; hypnotics