Srpska adaptacija Skale ranjivosti prema zaraznim bolestima (PVD) (Engrami, 2022)
Godina 2020 je pokazala u novom svetlu značaj borbe protiv infektivnih bolesti. Pored fiziološkog imunog sistema individua poseduje i bihevioralni imuni sistem. Ključne komponente ovog sistema su sklonost ka gađenju, percipirana ranjivost u odnosu na bolesti, zdravstvena anksioznost i druge. Trenutno ne postoji ni jedan instrument koji meri percipiranu ranjivost prema bolesti na srpskom jeziku. Iz tog razloga sproveli smo istraživanje kako bismo stručnoj javnosti obezbedili instrument koji bi omogućio istraživanja ove vrlo aktuelne i relevantne teme, Skale ranjivosti prema zaraznim bolestima (Perceived Vulnerability to Disease Scale; PVD). Na uzorku od 500 ispitanika, od kojih se 82.6% izjasnilo da su ženskog pola, sa srednjom vrednosti starosti od 20.53 godine (SD=1.27 min=19; max=26), izvršili smo konfirmatornu faktorsku analizu. Postojeća dva modela strukture skale nisu pokazali zadovoljavajuću podudarnost. Zbog toga smo primenili dvofaktorsko rešenje koje odgovara našim nalazima. Dve subskale su Percepcija opasnosti od zaraze (PI) i Averzija prema mikrobima (GA) ali morali smo da izbacimo dve stavke kako bismo dobili ovo rešenje. Testirali smo ovu skalu sa drugim konstruktima kako bismo utvrdili divergentnu validnost i dobili smo zadovoljavajuće rezultate. Zaključujemo da je srpski prevod PVD skale validan instrument koji se može koristiti u daljim istraživanjima.
Keywords: PVD; gađenje; validacija