Selected Criminological Aspects of Fraud Commerce Through False Managers (International Journal of Contemporary Security Studies, 2021)
Циљ истраживања био је испитати у којој мери грађани увиђају повезаност између климатских промена и заразних болести, односно да ли исте препознају као фактор ризика који доприноси настанку и дистрибуцији заразних болести, те у којој мери епидемије заразних болести види као озбиљну (безбедносну) претњу. При томе, испитана је и упознатост испитаника са кључним појмовима. Истраживање је спроведено на пригодном узорку од 140 испитаника, упитником конструисаним у ту сврху. У обради података коришћена је дескриптивна статистика. Анализом добијених резултата, утврђено је да је највећи проценат испитаника упознат са значењем појма „заразне болести“, затим „климатске промене“, као и појма „епидемија од већег епидемиолошког значаја“. Надаље, утврђен је висок ниво опажања повезаности између климатских промена и заразних болести, тј. препознавања утицаја који исте могу имати на настанак и ширење заразних болести. Према добијеним резултатима, утврђено је и да испитаници епидемије заразних виде као претњу по политичку стабилност државе, здравствену, економску и коропоративну безбедност, као и да увиђају значај јавног образовања за превенцију и реаговање у случају појаве епидемије, али и недостатак адекватних капацитета и ресурса за реговање.