(untitled) (International Journal of Contemporary Security Studies, 2021)
Циљ овог чланка је да укаже на такозвану превару извршног директора (од енглеског извршног директора - злочини превара почињени по упутствима такозваног „лажног менаџера“), као релативно нов и озбиљан облик кривичног дела. Анализа извештаја о необичним пословним операцијама показала је да су најчешћи случајеви прања новца и њихове повезаности са предиктивним криминалом у 2018. години укључивали (између осталих) и превару генералног директора, што је један од разлога за обраћање пажње на ову тему. Злочин о коме се говори посматра се из перспективе криминологије. Теоријски део рада указује на кривичноправну димензију, феноменологију, починиоце и њихов начин рада, предмете такве преваре или могућу превенцију. Теоријски део рада допуњен је указивањем на стварне случајеве из праксе примене у облику извештаја о случајевима. За резимирање информација коришћени су налази финансијске обавештајне јединице и канцеларије криминалистичке полиције, као и стручна литература и правни документи. Са методолошког становишта, као приоритет су коришћени: проучавање стручних докумената и студија случаја.