(untitled) (International Journal of Contemporary Security Studies, 2023)
Разматрање комплексног питања безбедности у савременим условима захтева укључивање различитих аспеката, међу којима је незаобилазан веома актуелан еколошки аспекат. На њему базирано разматрање безбедности, резултира посебним обликом еколошке безбедности, као незаобилазним делом укупне безбедности. При томе се могу издвојити два аналитичка безбедносна нивоа и то: национални и међународни. Анализа еколошке безбедности укључује и веома важно питање деликта у домену животне средине и одговарајуће облике криминалитета, који захтевају посебну пажњу. Еколошки криминалитет полази од еколошког права, а везује се за нормативни приступ у дефинисању, праћењу и супротстављању различитим облицима и степенима извршења деликта. Комплексна анализа еколошке безбедности и еколошког криминалитета указује на узрочно последичну релацију и потребну активност на смањењу еколошког криминала у циљу повећања еколошке безбедности и укупне безбедности. Разматрана веза указује на потребу повећања аналитичке пажње на смањење еколошког криминалитета кроз повећање кадровских и организационих капацитета, у домену опште, а нарочито еколошке безбедности.