(untitled) (International Journal of Contemporary Security Studies, 2023)
Пандемија КОВИД-19 је велики изазов за клиничко-биохемијске лабораторије. Менаџери лабораторија се суочавају са захтевима да одржe продуктивност и квалитет лабораторијске дијагностике, истовремено штитећи лабораторијско особље од новог патогена који је медицинска јавност тек почела да открива. Овај рад описује искуства Центра за медицинску биохемију Универзитетског клиничког центра Србије (ЦМБ УКЦС) у менаџменту ризиком у време пандемије КОВИД-19. Овај референтни центар, прва акредитована лабораторија у Србији, током пандемије пружио је пацијентима оболелим од КОВИД-19 инфекцијe више од 4,5 милиона услуга из области савремене лабораторијске дијагностике. У раду ће бити описана процена ризика специфична за локацију и активности у циљу идентификовања и ублажавања ризика, мерама заштите од потенцијалних ризика од инфективних узорака, са фокусом на безбедност особља и превенцију излагања биохазарду. Биће анализирана стратегија управљања ризицима ЦМБ УКЦС заснована на водичима и препорукама IFCC, WHO, CLSI M29A4. Из садашње перспективе, основни услов да се успешно руководи ризицима током пандемије јесте благовремена обезбеђеност лабораторијских капацитета, односно да лабораторије имају довољно особља, како би могле да буду флексибилне у свом раду, да особље има и одговарајућу заштитну опрему и ресурсе за рад, као и да су руководиоци искусни и спремни да раде ефикасно у кризним ситуацијама, водећи рачуна о примени стратегије мотивације и промовисању менталног и физичког здравља запослених.