(untitled) (International Journal of Contemporary Security Studies, 2023)
Елементарне непогоде и техничко-технолошке несреће су све чешћа појава у сваком друштву. Као последица климатских промена и већег експлоатисања животне средине, присутан је ризик у свакој земљи без обзира на степен развијености. Елементарне непогоде умногоме се не могу спречити, неке чак ни предвидети (земљотрес), али последице је могуће ублажити адекватним превентивним мерама, као и благовременим реаговањем надлежних служби. Република Србија је усвајањем првог системског закона који регулише област ванредних ситуација и успостављањем интегрисаног система заштите и спасавања дефинисала основне циљеве - заштиту људских живота, материјалних и културних добара, животну средину, као и не мање важну друштвену стабилност. Као руководећа тела задужена за спровођење овог циља у условима ванредне ситуације, или непосредно пре њеног настанка, одређени су штабови за ванредне ситуације. Хипотетички оквир рада огледа се у организационом нивоу, припремама као садржају организовања, параметрима структуре и организационим перфомансама штабова за ванредне ситуације. Циљ рада се огледа у идентификацији, систематизацији и објашњењу основних обележја организовања и функционисања штабова за ванредне ситуације у Републици Србији и разматрању могућности за њихово унапређење.