(untitled) (International Journal of Contemporary Security Studies, 2023)
Ради унапређења међусобне сарадње у области цивилне заштите државе чланице Европске уније (ЕУ) формирале су неколико оквира. Ови оквири су Механизам цивилне заштите Уније, Европски фонд за цивилну заштиту и Реск ЕУ, чиме се уједињују средства, капацитети и фондови ЕУ намењени функционисању цивилне заштите. Тиме је ЕУ истовремено поставила чврсту основу за ефикасније деловање у ванредним ситуацијама, али и онемогућила преклапање надлежности. Циљ формирања различитих оквира у области цивилне заштите и њихово обједињавање је формирање јединственог система цивилне заштите ЕУ који треба да делује уједначено на целој територији ЕУ. То не подразумева укидање националних система цивилне заштите држава чланица, већ подразумева формирање наднационалног система који треба да пружи подршку појединачним системима држава чланица у ванредним ситуацијама. Поменути оквири представљају најбољи начин за уједињавање капацитета свих чланица у области цивилне застите, а ради снажнијег заједничког одговора у случају ванредних ситуација. ЕУ настоји да преко поменутих оквира делује не само на територији својих чланица, већ и у ширем контексту.