(untitled) (International Journal of Contemporary Security Studies, 2023)
У већини савремених методолошких приступа ризик се дефинише као ’неизвесност у остваривању циљева’. Системски ризици превазилазе способност било ког система или дела система да их ефикасно контролише, што је иманентно модерном друштву, његовој комплексности и међузависности. Они означавају прелаз од ’друштва ризика’ ка ’друштву криза’, при чему је фундаменталног значаја структурално померање фокуса од процене ризика ка одлучивању и преузимање одговорности за донете одлуке у условима неизвесности од фундаменталног значаја за управљање системским ризицима. У раду се проблематизује хипотеза да постоје различите димензије неизвесности и њихови ефекти на остваривање циљева одлучивања повезани са дужином трајања, амплитудом и обрасцима поремећаја поремећаја који генеришу неизвесност. Циљ је да се дескрипцијом и класификацијом различитих приступа управљања у условима савремених криза и неизвесности дефинишу ефекти неизвесности у одлучивању заснованом на свести о системским ризицима. Резултати би требало да омогуће код доносилаца одлука и креатора политика развој културе системских ризика која обухвата њихово антиципирање, спремност и одговор на њих.