(untitled) (International Journal of Contemporary Security Studies, 2023)
свеприсутни тренд интензивне експлоатације природних ресурса на националним и глобалном нивоу проузроковао је низ еколошких, политичких и друштвених поремећаја. Потреба за здравом животном средином с једне и побољшање стандарда живота људи у 21. веку с друге стране, често су неспојиви упркос непрестаном формалном наглашавау важности концепта одрживог развоја. У теоријском смислу промене (поремећаји) у животној средини последица су сложених природних и друштвених узрочно-последичних деловања који посматрано у ширем контексту обједињава еколошка безбедности. Сходно томе ради што прецизнијег истраживања поменутих промена и превазилажења научног проблема недостатка адекватне методологије за истраживање еколошке безбедности на територији Републике Србије, као основни индикатори у овом раду идентификовани најважнији природни ресурси: вода, земљиште, ваздух и биодиверзитет. У складу са пројектованим циљем (систематичан опис стања еколошке безбедности на територији Републике Србије уз посебан осврт на стање природних ресурса) као једна од главних техника биће примењена анализа садржаја докумената генерисних у оквиру појединих националних, међународних и невладиних организција. Према досадашњим подацима може се закључити да је тренутно стање еколошке безбедности у Републици Србији нарочито нарушено, имајући у виду чињеницу да је главни узрок поремећаја прекомерна експлоатација природних ресурса покренута зарад остваривања краткорочних финансијских бенефита.