(untitled) (International Journal of Contemporary Security Studies, 2023)
Климатске промене увећавају раскорак између безбедности и родне инклузије, односно мењају безбедносну динамику која ће за жене и девојчице у будућности бити све неповољнија. Као рањива категорија, жене неретко бивају озбиљно угрожене током ванредних ситуација. Узимајући у обзир неравноправан и маргинализован положај жена у патријархалним и неразвијеним друштвима, безбедност и благостање жена може бити још више угрожено услед изложености природним катастрофама (смештајем у сиромашним и неуређеним насељима, плавним подручјима, конфликтним зонама, трусним областима и сл.), чиме постају двоструко угрожене – додатном маргинализацијом и директним угрожавањем безбедности, здравља и благостања. Циљ рада је преглед академске грађе у којој се проблематизује повезаност климатских промена са димензијом родне безбедности. Коришћењем концепта људске безбедности као основног теоријског полазишта, настоји се сагледавају последица које различити аспекти климатских промена (пре свега манифестовани кроз природне катастрофе) негативно утичу на жене. Стога је основни методолошки алат анализа садржаја релевантних академских текстова, међународних докумената и практичних политика који тематизују питање рода, безбедности, ванредних ситуација и климатских промена.