(untitled) (International Journal of Contemporary Security Studies, 2023)
Mehanizam civilne zaštite EU, osnovan je 2001. godine radi objedinjavanja kapaciteta država članica za zajednički odgovor na prirodne katastrofe i tehničko-tehnološke udese, koji nadilaze nacionalne kapacitete za odgovor. Pored toga, sve veći broj bezbednosnih izazova, rizika i pretnji koji dolaze iz prirode ili kao posledica tehničko-tehnoloških procesa, direktno utiče na više država članica EU i susednih država, što međusobnu saradnju i koordinaciju na prevenciji i otklanjanju posledica čini nužnom. Republika Srbija je članica Mehanizma postala 2015. Pored Srbije, koja nije članica EU, još pet država koje nisu članice su deo Mehanizma, što pokazuje da se aktivnosti Mehanizma ne ograničavaju samo na EU i da Srbiji svi kapaciteti koje predviđa Mehanizam stoje na raspolaganju i pre članstva u EU. Cilj ovog rada je da analizira sve kapacitete Mehanizma koje Srbija može koristiti za razvijanje vlastite otpornosti na katastrofe, kao i procedure za zajedničko delovanje u slučaju velikih prirodnih i tehničkih katastrofa. Pored toga, cilj je da se istraže i posredne koristi koje Srbija može imati na putu pridruživanja EU od saradnje sa Mehanizmom.