(untitled) (International Journal of Contemporary Security Studies, 2023)
Апстракт: Основни циљ предметног рада је приказ структуре, начина функционисања и организације деловања Механизма цивилне заштите Европске уније, уз разматрање различитих аспеката међународне сарадње у области ванредних ситуација које пружа систем европске цивилне заштите, и анализу паралелних процеса, изазова и могућих праваца развоја који произилазе из учешћа Републике Србије у овом програму Европске уније намењеном јачању сарадње у области ванредних ситуација. Полазећи од схватања да међународна сарадња представља важан сегмент система смањења ризика од катастрофа и управљања у ванредним ситуацијама, који подстиче и подржава процес развоја националних техничких капацитета и истовременог јачања људских ресурса, кроз квантитативни и квалитативни приступ се разматра постојећи ниво сарадње, те хипотетички анализира колико би се већим интензитетом отворио простор максимизацији ефеката који произилазе из учешћа Републике Србије у Механизму цивилне заштите Европске уније. Очекивани резултат односи се на сумирање отворених питања, али и отворених могућности које пружа Механизам, уз увид у постојеће процесе и активности које самостално спроводи и као национална контакт тачка сходно надлежности на међуинституционалном нивоу координира Сектор за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова Републике Србије. Кључне речи: Механизам цивилне заштите ЕУ, европска цивилна заштита, међународна сарадња у ванредним ситуацијама