(untitled) (International Journal of Contemporary Security Studies, 2023)
U Republici Srbiji procena štete nakon elementarne nepogode vrši se na osnovu dokumenta koji je usvojen 1987. godine za vreme Socijalističke Federtivne Republike Jugoslavije. Iako izuzetno kvalitetan po svojoj strukturi i nameni, Uputstvo o jedinstvenoj metodologiji za procenu šteta od elementarnih nepogoda je prevazišlo vreme i potrebno je da se dokument upodobi sa današnjim potrebama. Vlada Rebublike Srbije je formirala radnu grupu sa zadatkom da izradi predlog jedinstvene metodologije za procenu šteta od elementarnih i drugih nepogoda koji je ujedno usaglašen sa međunarodnim standardima i praksom. Paralelno sa ovom aktivnošću, inženjerska udruženja i grupe eksperata za svaki od prirodnih hazarda rade na tehničkim uputstvima koja će biti kompatibilna sa jedinstvenom metodologijom koju će usvojiti Vlada Srbije. Zemljotres koji je pogodio Republiku Hrvatsku 2020. godine ukazao je na niz nedostataka domaćih dokumenata i tada se za procenu štete koristila međunarodna metodologija “Post Disaster Need Assessment”. U radu su prikazana iskustva tima eksperata iz Srbije koji su bili u zvaničnoj poseti Republici Hrvatskoj nakon zemljotresa u Petinji i Zagrebu i stekli značajna iskustva sa terena u proceni šteta, kao i kroz saradnju sa kriznim štabovima koji su formirani nakon zemljotresa.