(untitled) (International Journal of Contemporary Security Studies, 2024)
U radu je obrađena tema krize infektivne bolesti, koja je zhvatila čitav svet i iz korena promenila percepciju celog sveta. Rad započinje osnovnim terminima koji se koriste u sajber bezbednosti, zatim se dalje obrađuju vrste sajber napada uopšte, a kasnije će biti reči o specifičnostima napada koji su vršeni u toku pandmeije kovida 19. Opisani su načini kako su ti napadi vršeni, ko ih je vršio i koje organizacije su bile pogođene. Predstavljena je tabela sa podacima o sajber napadima u prvih nekoliko meseci pandemije. Detaljnije su obrađeni napadi na zdravsvene organizacije, naročite one uključene u brobu protiv kovida 19. Takođe su obrađene odbrambene i kontra mere kao i načini kako sprečiti takve napade. Biće reči i o rezilijentnosti, koje su to ključne sposobnosti za otpornost organizacija za vreme kriza. Na kraju će biti reči o tome kako se organizacija Svetske banke ponašala u novim uslovima poslovanja koje je sa soobm donela pandemija i da li je uspela da se ponaša rezilijentno.