(untitled) (International Journal of Contemporary Security Studies, 2024)
Достизање оптималног функционисања полицијских службеника у кризним ситуацијама односно самоефикасности, поред осталог, могуће је подстицањем унутрашњих механизама отпорности који су у овом истраживању операционализовани путем оптимизма, наде и стратегија превладавања стреса. С тим у вези, циљ овог истраживања је био да се истражи међусобни однос самоефикасности полицијских службеника у кризним ситуацијама и оптимизма, наде и стилова превладавања стреса. Након тога истражен је допринос ових ресурса отпорности у објашњавању критеријумске варијабле, као и разлика у нивоу њене изражености с обзиром на сложеност послова и задатака. Узорак је пригодан и састојао се од 3 подузорка. Варијабла самоефикасност у кризи мјерена је четворофакторском Скалом самоефикасности у кризи (C S-E S, Sejin, 2016). За мјерење варијабле оптимизам кориштен је Ревидирани тест животних оријентација (LOT-R, Scheier, Carver, Bridges, 1994). Варијабла нада мјерена је Скалом наде за одрасле (AHS, Snyder, et al., 1991), док је за мјерење варијабле стил превладавања стреса кориштен је Упитник суочавања са стресним ситуацијама (COPE, Carver, Scheier, Weintraub, 1989). У овом истраживању дјелимично је потврђена статистички значајна позитивна повезаност превладавања усмјеног на проблем и превладавања усмјереног на емоције, као и дјелимична статистички значајна негативна повезаност превладавања избјегавањем са самоефикасности полицијских службеника у кризним ситуацијама, док су нада и оптимизам статистички значајно позитивно повезане са критеријумском варијаблом. Оптимизам, нада и превладавање усмјерено на проблем показали су се као значајни предиктори самоефикасности полицијских службеника у кризним ситуацијама, док се превладавање усмјерено на емоције, показало као маладаптивни предиктор. Коначно, припадници Специјалне антитерористичке јединице, за разлику од припадника полиције опште надлежности и кадета Полицијске академије појединачно, постижу статистички значајно више резултате на свим супскалама упитника Самоефикасност (CSES). Разматрају се теоријске и практичне импликације ових налаза.