(untitled) (International Journal of Contemporary Security Studies, 2024)
Традиција служења обавезног војног рока у Србији свој заметак налази у периоду друге половине 19. века. Стицање независности Кнежевине Србије на Берлинском конгресу утрло је пут развоја народне стајаће војске 1883. године. Тиме је и српска држава кренула стопама великих сила Европе 19. века, које су увеле народне стајаће војске. Увођење обавезног војног рока било је подстакнуто растућим националним заносом, како у случају великих сила, тако и у случају Србије. Народна стајаћа војска постала је симбол државности и независности Србије, и израз њене вишевековне борбе за слободу. Следствено томе, служење војног рока је представљало праксу која је имала далекосежне ефекте, његова функција надилазила је просту војну обуку. Специфичан израз служења војног рока било је јачање националне свести и особеног етоса српског народа.