Selected Criminological Aspects of Fraud Commerce through False Managers (International Journal of Contemporary Security Studies, 2021)
Циљ овог чланка је да укаже на такозвану превару извршног директора (од енглеског извршног директора - злочини превара почињени по упутствима такозваног „лажног менаџера“), као релативно нов и озбиљан облик кривичног дела. Анализа извештаја о необичним пословним операцијама показала је да су најчешћи случајеви прања новца и њихове повезаности са предиктивним криминалом у 2018. години укључивали (између осталих) и превару генералног директора, што је један од разлога за обраћање пажње на ову тему. Злочин о коме се говори посматра се из перспективе криминологије. Теоријски део рада указује на кривичноправну димензију, феноменологију, починиоце и њихов начин рада, предмете такве преваре или могућу превенцију. Теоријски део рада допуњен је указивањем на стварне случајеве из праксе примене у облику извештаја о случајевима. За резимирање информација коришћени су налази финансијске обавештајне јединице и канцеларије криминалистичке полиције, као и стручна литература и правни документи. Са методолошког становишта, као приоритет су коришћени: проучавање стручних докумената и студија случаја.
Keywords: превара; превара извршног директора; прање новца; необично пословање; Канцеларија криминалне полиције Президијума полицијских снага; Финансијско обавештајна јединица Националне криминалне агенције Президијума полицијских снага; Словачка Република