ВИДЕО НАДЗОР У ФУНКЦИЈИ ПРЕВЕНЦИЈЕ КРИМИНАЛА У ЈАВНИМ ПРОСТОРИМА (International Journal of Contemporary Security Studies, 2022)
Видео надзор у јавним просторима препознат је као један од механизама превенције нарушавања безбедности, пре свега превенције криминала. Упркос тренду комерцијализације и приватизације јавних простора, чиме су проузроковане промене у карактеристикама истих и стварање „нових“, у раду ће се под јавним просторима подразумевати само она доступна по правилу свима, неограничено и без надокнаде. Након појмовног одређења јавних простора, аутор указује на безбедносне проблеме, а нарочито непожељна и/или санкционисана дела која могу угрозити безбедност, јавни ред и мир и/или квалитет јавних простора. На крају, аутор представља механизме превенције нарушавања безбедности, а нарочито разматра видео надзор који јавне институције и приватни сектор спроводе на јавним просторима. Током последњих неколико деценија видео надзор се све више користи у јавним просторима, док је експанзија видео надзора у двадесетом веку, а нарочито након септембра 2001. године драстично утицала на право грађана на приватност и слободу. У том контексту, рад ће обухватити и функције видео надзора, односно бенефите и ограничења у погледу примене видео надзора у јавним просторима.
Keywords: јавни простор; безбедносни проблеми; видео надзор; импликације видео надзора