Разматрања просторно-еколошког аспекта безбедности нуклеарних објеката у Србији (International Journal of Contemporary Security Studies, 2023)
Аспект заштите животне средине и еколошке безбедности значајно је заступљен у оквиру просторног планирања и све више добија на значају. Еколошка безбедност је део свеукупне безбедности и представља одсуство претњи и опасности од наношења штете и угрожавања животне средине и становништва. Просторно и урбанистичко планирање треба посматрати као интегрисан и свеобухватан процес, у коме се сагледавају све међусобне условљености и решавају конфликтне ситуације у простору. У раду је анализиран пример постојеће локације складишта радиоактивног отпада у комплексу Винча, који се налази на само 12 km од центра Београда, што представља велики безбедносни ризик. Систематизовани су међународни критеријуми и услови за локације нуклеарних објеката и дат преглед просторних условљености са аспекта геолошких и хидролошких услова, заштите простора, распореда становништва, насеља и објеката и др.  Доказана је полазна хипотеза да локација Винча и њено окружење нису погодни за одлагање радиоактивног отпада и да је неопходно испоштовати опште услове који се односе на просторни развој локација нуклеарних објеката и заштиту од зрачења. У раду су дате препоруке за даљи просторни развој и заштиту на локацији Винча и њеном непосредном окружењу.
Keywords: нуклеарни објекат, радиоактивни отпад, еколошка безбедност, просторно планирање, локацијска ограничења.