Утицај кривичног права на смањење ризика од катастрофа (International Journal of Contemporary Security Studies, 2023)
Аутор разматра значај кривичноправне заштите у Републици Србији на смањење ризика од катастрофа. Полази се од претпоставке да и кривично право има утицај на ваљану примену правила о смањењу ризика од катастрофа, одн. њихову превенцију. Анализа почиње теоријским одређењем карактера кривичноправне реакције (супсидијарност, генерална и специјална превенција), затим разјашњењем значења појединих појмова који чине систем смањења ризика, а део су система националне безбедности земље (катастрофе, непогоде, ванредне ситуације, удеси итд). Анализираћемо кривична дела попут тешке крађе извршене за време пожара, поплаве, земљотреса или другог удеса, неучествовања у отклањању опште опасности, те за ову област карактеристичних дела из групе кривичних дела против животне средине и опште сигурности људи и имовине. Прописивањем ових кривичних дела (поред одредаба Закона о смањењу ризика од катастрофа и управљању ванредним ситуацијама), шире се могућности заштите од повреде или угрожавања добара „погођених катастрофама”. Наведеним инкриминацијама се додатно „јачају” обавезе грађана као субјеката система смањења ризика од катастрофа. Имајући у виду значај безбедносне културе у овој области, испитаћемо адекватност постојеће кривичноправне регулативе и размотрити евентуалну потребу за мењањем постојећих или увођењем нових инкриминација. Биће дат и осврт на разлоге делегирања надлежности у вези са овим појавама.
Keywords: krivično delo; prevencija; opasnost; katastrofa; vanredna situacija; rizik; nadležnost