Природи блиска решења као одрживе мере за смањење хидрометеоролошких ризика - пример слива реке Тамнаве (International Journal of Contemporary Security Studies, 2023)
У раду се даје кратак приказ холистичког приступа смањењу ризика од поплава помоћу природи блиских решења. Овакав приступ узима у обзир не само смањење ризика као основни циљ мера заштите од поплава, већ и друге циљеве заједнице као што су заштита животне средине, добробит и здравље људи и друштвено-економски развој. На примеру слива реке Тамнаве, а као резултат истраживачког рада у међународном пројекту RECONECT у оквиру H2020 програма ЕУ, приказују се прелиминарни резултати примене овог концепта уз разматрање неколико сценарија могућих мера заштите и користи које оне могу донети у погледу смањења ризика од поплава и унапређења екосистемских услуга на сливу. Приказана методологија укључује новчано вредновање ефеката мера са гледишта смањења ризика (избегнутих штета), као секундарних ефеката од смањења ерозије додатним пошумљавањем. Ово друго вредновање је такође искоришћено за прелиминарну процену свих релевантних екосистемских услуга на сливу, што указује на вредност природног капитала овог слива. Овакве процене су важне за процес доношења одлука о мерама заштите од поплава.
Keywords: поплаве, ризик, мере заштите од поплава, природи блиска решења, река Тамнава