Финансирање добровољних ватрогасних друштава у Републици Србији (International Journal of Contemporary Security Studies, 2023)
Добровољна ватрогасна друштва у Републици Србији тренутно представљају значајну оперативну компоненту и додатну испомоћ професионалним ватрогасно – спасилачким јединицама и локалним штабовима за ванредне ситуације када за тиме постоји потреба. Током последње три деценије ова област је у великој мери била запостављена и претило је да дође до потпуног девастирања и нестајања добровољних ватрогасних друштава у Републици Србији. Међутим, од усвајања Закона о добровољном ватрогаству, који је усвојен крајем 2018. године, Министарство унутрашњих послова и Сектор за ванредне ситуације започели су и реализовали низ активности у циљу системског развоја добровољног ватрогаства. Током овог процеса значајна пажња је усмерена ка финансирању добровољних ватрогасних друштава, које тренутно није системски решено и то ће представљати основну хипотезу рада са циљем да аутори предложе успостављање стабилних извора финансирања који омугаћавају несметан рад и функционисање добровољних ватрогасних друштава. Истраживање у раду биће усмерено на анализу добровољног ватрогаства у државама у окружењу Републике Србије и начине на које су оне регулисале финансирање добровољних ватрогасних друштава. Један од очекиваних резултата рада је предлог финансијског модела усмереног и ка националном нивоу и ка нивоу јединица локалних самоуправа, који би допринео даљем унапређењу рада добровољних ватрогасних друштава.