Нормативно-правно уређење безбедносних планова оператора у заштити критичне инфраструктуре: Оператори критичне инфраструктуре (International Journal of Contemporary Security Studies, 2023)
Сврха овог рада је да утврди на који начин је нормативно-правно регулисана основа за доношење безбедносних планова оператора у заштити критичне инфраструктуре на нивоу Републике Србије са једне стране, и Евроспке Уније са друге. Са обзиром на вишегодишње тенденције Републике Србије да приступи Европској Унији, поставља се питање да ли је и у којој мери национална нормативно-правна уређеност безбедносних планова оператора у заштити критичне инфраструктуре у Републици Србији усклађена са истоветном нормативно-правном регулацијом на нивоу Европске Уније. У раду настојимо да покажемо на који начин кровни документ у овој области у Републици Србији, Закон о критичној инфраструктури, уређује ову област и на који начин то чини кровни документ у Европској Унији, Директива Савета Европске уније 2008/114, те и да утврдимо у којој мери је законско решење у Републици Србији усаглашено са европском нормативом. Упоредном анализом поменута два кровна документа је евидентно да постоји велики степен сагласја националне и регионалне нормативе у наведеној области, те уколико одређене разлике настају у пракси, оне су резултат различите имплементације ових легислативних основа а не њихове различите уређености.
Keywords: zaštita kritične infrastrukture; operatori kritične infrastrukture; bezbednosni planovi operatora