Приказ књиге: Благојевић, В. (2021). Моћ и сила (Србија и војни фактор у међународној политици). Београд: Медија центар “Одбрана”. (International Journal of Contemporary Security Studies, 2023)
У раду је дат приказ књиге "Моћ и сила" како би се истакла важност стратегијског промишљања и у ранијим историјским периодима и у актеулним међународним догађајима и процесима. Посебан нагласак је стављен на положај Републике Србије у међународној политици и на главне безбедносне ризике и претње са којима се она суочавала како у историји тако и у садашњости. Република Србија се определила за војну неутралност као стратегијски одговор на поменуте ризике и претње. Такође, анализирана је и војна неутралност других европских земаља као и разлози који су довели до њиховог успеха или неуспеха. На основу ове анализе појавиле су се бројне дилеме, бројна питања која су остала нејасна али су са друге стране и извучене одређене поуке. Све ово је омогућило прецизније разматрање питања војне неутралности Републике Србије, превасходно потенцијалних проблема на које ће наићи и потенцијалних исхода.
Keywords: moć; sila; vojna neutralnost; međunarodni odnosi; vojni faktori; srbija u međunarodnoj poltiici