Праћење активности, вредновање постигнутих резултата и анализа реаговања, као део циклуса управљања ванредним ситуацијама (International Journal of Contemporary Security Studies, 2023)
Od efikasnosti upravljanja vanrednim situacijama u najvećoj meri zavisi kolike će biti posledice u slučaju pojave prirodne ili druge katastrofe. Svedoci smo da, bez obzira na usvojenu zakonsku regulativu i uloženog velikog napora da se sistem zaštite i spasavanja uredi i stalno napreduje, upravljanje vanrednim situacijama ne daje uvek očekivane rezultate. Jedan od razloga takvog odgovora na katastrofe je i nedovoljna posvećenost kontinuiranom praćenju svih sprovedenih aktivnosti angažovanih subjekata i snaga zaštite i spasavanja, odsustvo vrednovanja postignutih rezultata u sve četiri faze upravljanja i nesistematičnost sprovedenih analiza. Ovaj rad će ukazati na nužnu potrebu sistematičnog pristupa u praćenju, objektivnom vrednovanju rezultata i analizi upravljanja vanrednom situacijom sa svim akterima koji su u njoj učestvovali. Upravo naučene lekcije i donošenje adekvatnih ključnih zaključaka, pouka, preporuka i svih usvojenih mera za unapređenje bi u mnogome povećalo efektivnost i efikasnost za uspešnije upravljanje vanrednim situacijama na svim nivoima u budućnosti. U radu će biti izneta i pozitivna iskustva primene praćenja, analize aktivnosti i vrednovanja postignutih rezultata okružnih i opštinskih štabova za vanredne situacije na komandno-simulacionim vežbama na okružnom nivou organizovanih u proteklom periodu.
Keywords: upravljanje; vanredna situacija; naučene lekcije; praćenje; analiza; vrednovanje