Заштита података о деци на интернету (International Journal of Contemporary Security Studies, 2023)
Дигитализација података олакшала је свакодневну комуникацију и размену података, убрзала пословање, али и отворила пут различитим облицима злоупотреба података у сајбер простору. Злонамерни субјекти могу лако, употребом нових технологија, доћи у посед различитих података о интернет корисницима. Подаци до којих долазе се углавном прикупљају без знања корисника, међутим, неретко се користи и непажња и недовољна информисаност корисника о потенцијалним опасностима на интернету. Деца, које велики део свог времена проводе на интернету, најчешће нису свесна тих опасности, па неретко остављају информације и садржаје на интернету које лако могу бити злоупотребљени од стране заинтересованих субјеката. Додатна опасност по децу на интернету је могућност сексуалне екслоатације. Поред тога, све више је вршњачког насиља на интернету, које ствара код деце посебне психолошке и социјалне проблеме. Како деца немају довољно животног искуства, неопходно предузети мере и активности којима ће њихови подаци на интернету бити заштићени. Најважнију улогу имају родитељи и образовно-васпитне установе у којима деца бораве, али је и од великој значаја законско регулисање заштите података о деци на интернету.
Keywords: деца, интернет, подаци о личности, родитељска контрола, образовно-васпитне установе, законска регулатива