Безбедност информација у функцији управљања континуитетом пословања (International Journal of Contemporary Security Studies, 2023)
Информације као средство схватања света и комуникације добиле су у пословном окружењу улогу корпоративног ресурса који завређује бар онолико пажње колико и сваки други ресурс којим било која организација располаже. Када се о говори информацијама као корпоративном ресурсу, неизоставно је бављење проблематиком њихове заштите. Отуда, пажња академске и стручне јавности већ увелико је окупирана питањем безбедности информација укључујући остваривање безбедности и других информационих ресурса који делују као ослонац и подршка употреби информација. Безбедност информација јесте функција која због свог значаја мора бити континуирана. Са друге стране, пред сваку организацију је постављен задатак обезбеђивања континуитета пословања услед и након поремећаја без обзира на карактер тих поремећаја. У вези са тим, у раду се полази од претпоставке да је један од предуслова континуитета пословања управо (континуитет) безбедности информација. Аутор ће покушати да представи на који начин безбедност информација доприноси управљању континуитетом пословања.
Keywords: информације; безбедност информација; управљање безбедношћу информација; континуитет безбедности информација; управљање континуитетом пословања