Digitalni zamor oka u eri ekrana: da li sočiva sa filtriranjem plavog svetla mogu napraviti razliku? - Mirkovic, Andrea; Savić , Nikola (Halo 194 - naučni časopis urgentne medicine, 2026)
Povećana izloženost digitalnim ekranima u savremenom načinu života doprinela je porastu učestalosti digitalnog zamora očiju (DES), koji se karakteriše očnom nelagodom, suvoćom oka, zamućenim vidom i glavoboljama. Sočiva za naočare sa filtriranjem plavog svetla predložena su kao neinvazivna strategija za ublažavanje ovih simptoma; međutim, postojeći dokazi o njihovoj kliničkoj efikasnosti ostaju neujednačeni. Ova randomizovana kontrolisana studija procenjivala je kratkoročne efekte selektivno dizajniranih i komercijalno dostupnih sočiva sa filtriranjem plavog svetla na subjektivni digitalni zamor očiju kod zdravih odraslih osoba. Ukupno 53 učesnika nasumično je raspoređeno u tri grupe: Selektivna sBLF sočivasočiva, Standardna komercijalno dostupna BLF sočiva i standardna sočiva bez filtracije plavog svetla. Učesnici su koristili dodeljena sočiva tokom uobičajene izloženosti digitalnim ekranima u periodu od 14 dana. Subjektivni ishodi procenjivani su pomoću upitnika Digital Eye Strain Questionnaire (DES-Q). Svi učesnici su završili studiju bez neželjenih događaja. Obе intervencione grupe pokazale su veće smanjenje DES-Q skorova u poređenju sa kontrolnom grupom (sBLF sočiva 45%; BLF sočiva: 40%; kontrola: 10%; p < 0,05). Međutim, između dve grupe sa sočivima koja filtriraju plavo svetlo nije uočena statistički značajna razlika. Ovi nalazi sugerišu da sočiva sa filtriranjem plavog svetla mogu biti povezana sa smanjenjem subjektivnih simptoma digitalnog zamora očiju u kratkom vremenskom periodu. Ipak, s obzirom na subjektivnu prirodu ishoda i kratko trajanje praćenja, rezultate treba tumačiti sa oprezom.