(untitled) (Journal Resuscitatio Balcanica, 2021)
Uvod: Zbrinjavanje životno ugroženog deteta je uvek stresogeni događaj, a poseban problem predstavlja doziranje lekova, određivanje količine tečnosti za nadoknadu volumena i upotrebu medicinske opreme adekvatne veličine, koji se u pedijatriji određuju na osnovu telesne mase deteta, koja je u urgentnim situacijama često nedostupan podatak. Cilj: Naš cilj je bio napraviti pedijatrijsku traku, po ugledu na Broselow traku, prilagođenu našim uslovima i dostupnim lekovima, jer je sama Broselow traka nedostupna na našim prostorima. Metod i materijal: Za izradu naše pedijatrijske trake korišćena je originalna Broselow traka, gde je iskorišćena veza između dužine/visine deteta i njegove telesne mase, te potom su izračunate doze lekova i veličina opreme za uzrast, odnosno telesnu masu deteta. Rezultati rada: Naša pedijatrijska traka se sastoji iz dva dela: merna traka sa zonama boja i kartončići koji prate odgovarajuće boje. Traka je podeljena u devet zona boja sa preračunatim dozama lekova, količinama tečnosti za nadoknadu volumena i veličinama opreme za svaku zonu Zaključak: U nadi da će pedijatrijska traka naći široku upotrebu na našim prostorima, otvaramo diskusiju stručne javnosti za eventualne korekcije iste.