EuReCa_Srbija 2014-2023 Vreme od poziva do dolaska na mesto zadesa - uticaj na započinjanje mera KPR (Journal Resuscitatio Balcanica, 2024)
Uvod: Udeo ne-započinjanja mera kardiopulmonalne resuscitacije (KPR) kod pacijenata sa vanbolničkim srčanim zastojem (VBSZ) ima širok opseg među različitim zemljama, sa ograničenim nalazima u literaturi koji se bave faktorima povezanim sa većim udelom ne-započinjanja, naročito kada je u pitanju reakciono vreme (RV) ekipe hitne medicinske pomoći. Cilj ove studije je analiza podataka o dužini RV u odnosu na započinjanje, odnosno ne-započinjanje mera KPR, uz uključivanje lokacije zadesa, etiologije VBSZ I starosti pacijenta kao dodatnih faktora potencijalno povezanih sa učestalošću ne-započinjanja istih mera.Materijali Metode: U ovoj studiji analizirani su podaci o započinjanju, odnosno ne-započinjanju primene KPR mera, dužini RV, lokaciji zadesa, etiologiji VBSZ I starosti pacijenata prikupljani prema protokolu EuReCa studije tokom perioda 1.oktobar 2014.-31.decembar 2023. godine.Rezultati: U ispitivanom period zabeleženo je ukupno 10458 EuReCa događaja sa medijanom RV od 9 (IQR 5-17) minuta. U 6197/10458 slučajeva (59, 3%) KPR mere nisu bile započete. Statistički značajno duže RV uočeno je u grupi pacijenata kod kojih KPR mere nisu bile započete u poređenju sa slučajevima gde su iste bile primenjene (Med = 25 (IQR 10-45) vs. Med = 6 (IQR 4-10) minuta, respektivno; p
Keywords: vanbolnički srčani zastoj,; kardiopulmonalna resuscitacija,; reakciono vreme KPR; preživljavanje vanbolničkog srčanog zastoja.