Ispitivanje promena telesne kompozicije u zavisnosti od trenažnog procesa kod vrhunskih sportista - Marković, Marija; Đelić, Marina (Medicinski podmladak, 2026)
Uvod: Dobro je poznato da kontinuirana fizička aktivnost izaziva adaptivne promene na svim sistemima organa, a one najuočljivije su na parametrima telesne kompozicije. Stoga je važno pratiti parametre telesne kompozicije kod vrhunskih sportista, s obzirom da njihov celokupan rezultat zavisi od istih, a naročito ispitati uticaj faze trenažnog procesa. Cilj: Ispitivanje dinamike promena telesne kompozicije u zavisnosti od perioda trenažnog procesa kod vrhunskih sportista. Metode i material: Istraživanje je obuhvatilo 152 vrhunskih sportista – fudbalere muškog pola (18 do 40 godina), koji su se u vreme ispitivanja bavili takmičarski aktivno sportom i trenirali najmanje 3 puta i više od 10 časova nedeljno. Svi podaci telesne kompozicije i trenažnog procesa su analizirani iz dostupne medicinske dokumentacije u periodu od 16 godina. Rezultati: Ne postoji značajna statistička razlika na početku i na kraju sezone kod svih varijabla osim kod količine masti u kilogramima i procenta masti. Zaključak: Prema rezultatima u ispitivanoj grupi vrhunskih sportista, količina masnog tkiva i procenat masti bio je značajno viši na kraju sezone, dok se ostali parametri nisu značajno razlikovali. Ključne reči: telesna kompozicija; sportisti; BMI; BF