ПЛАНИРАНЕ СИТУАЦИЈЕ УЧЕЊА У ВРТИЋУ - СТЕПИЋ, Гордана М. (Metodička teorija i praksa, 2026)
С обзиром да се планирано учење у важећој концепцији разликује од планираног учења у претходним концепцијама,  циљ истраживања је сагледавање начина подршке васпитача у планираним ситуацијама учења и њихове усклађености са актуелним програмом. У истраживању коришћена је десктиптивна метода, техника – анализа садржаја педагошке документације и инструмент – протокол за анализу педагошке  документације. Сагледани су начини подршке  васпитача у 50 прича о теми/пројекту. Резултати истраживања указују да су начини подршке васпитача претежно усклађени са програмом и да су заступљени у различитој мери:  васпитачи у великој мери примењују начине подршке који су мање-више били присутни и у претходним концепцијама, док су у мањој мери присутни начини подршке који су у складу са важећом концепцијом.  Све то говори о потреби да васпитачи разумеју разлике између планираног учења у различитим концепцијама и да примењују стратегије рада које су у складу са актуелном концепцијом.
Keywords: Основе програма предшколског васпитања и образовања; планиране ситуације учења у вртићу; продршка васпитача у планираним ситуацијама учења