УЧИТЕЉСКИ ФАКУЛТЕТИ ОД РЕТРОСПЕКТИВЕ ДО ПЕРСПЕКТИВЕ - Vasilijević, Danijela (Metodička teorija i praksa, 2026)
Апострофирајући важност квалитета образовања учитеља са аспекта пројекције друштвене и образовне стварности, разматрана су питања академског образовања учитеља у Србији – од формирања првих факултета за образовање учитеља до данас. Кључни циљ истраживања је испитивање уписних потенцијала државних учитељских факултета некада (од 1993/94 до 1997/98 год.) и сада (од 2019/20 до 2023/24 год.) са намером пројекције стања. Истраживање, трансферзалног карактера, је реализовано применом дескриптивне методе. Поређењем квантитативних показатеља, анализирана је заинтересованост и квалитет кандидата за упис на учитељске (педагошке) факултете у централној и западној Србији у првих и последњих пет година рада, изузимајући нестандардну академску 2025. годину. Узорак истраживања је намеран и чине га ранг листе учитељских (педагошких) факултета из Ужица и Јагодине. Налази су показали: озбиљну тенденцију пада заинтересованости за упис на учитељски студиј; доминацију кандидата врло доброг успеха, с тим што је у последњем периоду забележено смањено интересовање одличних ученика за учитељски позив и то за једну трећину. Афирмација учитељског позива у Србији би требало да се разматра као приоритетно национално питање.
Keywords: образовање; просвета; учитељ; селекција кандидата