(untitled) (Opšta medicina, 2023)
Sažetak Uvod. U Srbiji se svake godine evidentira približno 17.000 novih slučajeva DM tip 2. Trećina novoobolelih već ima kasne komplikacije a gotovo polovina obolelih je starija od 65 godina. Cilj. Utvrditi nivo i faktore rizika za oboljevanje od dijabetesa tipa 2 kod ispitanika različitog pola, starosti i životnih navika u opštini Golubac. Metode. Istraživanje je sprovedeno korišćenjem Upitnika za procenu rizika dijabetesa tipa 2. Uzorak je formiran od 404 ispitanika koji su obuhvaćeni skriningom u opštini Golubac. U istraživanju su primenjene odgovarajuće statističke metode: frekvencija, t-test, ANOVA test i korelaciona analiza. Rezultati. Istraživanje je pokazalo da najveći broj ispitanika (40,1%) ima lako povišen nivo rizika za oboljevanje od dijabetesa tipa 2, visok rizik ima 14,9%, a veoma visok 3,2%. Umeren nivo rizika ima 27,5% ispitanika, a 14,4% ima nizak rizik. Žene imaju veći procenat visokog i vrlo visokog rizika za oboljevanje od dijabetesa nego muškarci, ali ne postoji statistički značajna razlika između muškaraca i žena u pogledu rizika razvoja. Sa povećanjem starosti, kao i stepena gojaznosti, dolazi do rasta rizika za oboljevanje od dijabetesa tipa 2. Ispitanici koji upražnjavaju redovnu fizičku aktivnost, kao i oni koji redovno konzumiraju voće i povrće imaju manji rizik za oboljevanje od dijabetesa. Zaključak. Istraživanje je pokazalo da skoro svaki peti ispitanik ima visok ili veoma visok rizik za oboljevanje od dijabetesa tipa 2, da je prekomerno uhranjeno 81,7% i da 75% ispitanika ima dijagnostikovane kardiovaskularne probleme. Evidentiranje osoba sa povećanim rizikom za oboljevanje od dijabetesa tipa 2 i njihovo dalje praćenje predstavlja značajan zadatak za izabrane lekare. Ključne reči: dijabetes, skrining, faktori rizika, gojaznost