(untitled) (Opšta medicina, 2023)
Za medicinsku terminologiju u Srbiji izuzetno je značajna godišnjica koja je obeležena 2022. godine. Posle prve, kratkotrajne institucionalizacije u Društvu srpske slovesnosti 1842. godine, ova tema je drugi put postala deo radnih obaveza i aktivnosti jedne institucije, ovoga puta Srpskog lekarskog društva (SLD) odmah posle njegovog osnivanja 1872. godine. Svaku proizvoljnost u ovoj oblasti onemogućavali su sasvim jasni i precizni stavovi utemeljeni prvim Ustavom SLD. U ovoj oblasti naše medicinske nauke, pored samih osnivača i prvih članova SLD, posebno mesto imaju doktori Jovan Stejić, Milan Jovanović-Batut, Radivoje Pavlović, Aleksandar Kostić, Aleksandar Belić i drugi. Danas, medicinska terminologija više nije sastavni deo Ustava SLD. Još nije istraženo kada je to nastalo, niti koja je i da li je neka druga institucija preuzela ovako veliku obavezu i odgovornost za razvoj, unapređenje i očuvanje medicinske terminologije u srpskom jeziku. U njenom stvaranju je potrebna saradnja stručnjaka različitog obrazovanja, u prvom redu lekara i vrhunskih znalaca srpskog jezika, upravo zbog toga što se radi o temeljnim, skoro identitetskim vrednostima. Potrebno je da se termini tačno uspostave i veoma precizno protumače. Odsustvo toga neminovno vodi ne samo u zastoj, nego i u urušavanje već postignutog čime se, umesto obogaćivanja, srpski jezik samo osiromašuje