(untitled) (Opšta medicina, 2024)
Uvod. Karcinom dojke je najučestaliji tumor u ženskoj populaciji. Zlatni standard u dijagnostici karcinoma dojke je mamografija u kombinaciji sa ultrazvučnim pregledom ili magnetnom rezonancom. Terapija može da obuhvati operativno lečenje, radioterapiju, hemioterapiju, hormonsku terapiju, ciljanu terapiju i imunoterapiju. Prikaz bolesnika. U radu je prikazana pacijentkinja starosti 46 godina. Prvi put se javila na pregled 2007. godine kada je imala 30 godina i planirala drugu trudnoću. Samopregledom dojke napipala je čvor. Ultrazvučnim pregledom potvrđeno je prisustvo tumora. Nakon dijagnostike i preoperativne pripreme urađena je poštedna operacija leve dojke uz disekciju aksile zbog pozitivnih limfnih nodusa. Patohistološki nalaz je bio Carcinoma mixtus praecipue ductale G2 et partim mucinosum G2, dok je nalaz u limfnim nodusima aksile bio negativan. Hormonski status tumora bio je Estrogen 1, Progesteron 1, HER2 2. Pacijentkinja je primila hemioterapiju FAC u šest ciklusa i terapiju trastuzumabom u 16 ciklusa. Uključen je tamoksifen koji je bio u terapiji do decembra 2009. godine kada je usled brojnih cisti uklonjen desni jajnik i više cisti na levom jajniku. Pet godina nakon operacije karcinoma dojke pacijentkinja je zatrudnela i rodila devojčicu koju je dojila deset meseci iz neoperisane dojke. Zaključak. Karcinom dojke je oboljenje koje znatno narušava reproduktivno zdravlje kod mlađih žena, pa je važno obratiti posebnu pažnju na želju pacijentkinje da rađa nakon lečenja i u skladu s tim sprovesti adekvatnu terapiju i savetovanje.