(untitled) (Opšta medicina, 2025)
Uvod. Albumin je protein koji se proizvodi u jetri i ima važnu ulogu u održavanju osmotskog pritiska i transportu molekula. Mikroalbuminurija, prisustvo malih količina albumina u urinu, često ukazuje na oštećenje bubrežne funkcije, kao i na rizik od razvoja kardiovaskularnih i cerebrovaskularnih bolesti. Cilj. Cilj ove studije je da utvrdi prevalenciju mikroalbuminurije u pacijenata sa hipertenzijom i dijabetesom, te da proceni razlike u prevalenciji između ove grupe i kontrolnih ispitanika. Metod. Studija je sprovedena na 139 pacijenata, koji su podeljeni u eksponiranu grupu (sa hipertenzijom i dijabetesom) i kontrolnu grupu. Testiranje mikroalbuminurije vršeno je pomoću kvalitativnih test traka koje su omogućile detekciju albumina u urinu. Statističke analize su urađene pomoću Hi-kvadrat (Chi-square - χ2) testa za procenu razlika između grupa. Rezultati. Prevalencija mikroalbuminurije u eksponiranoj grupi iznosila je 33,09%. Statistički značajna razlika u prevalenciji mikroalbuminurije između eksponirane i kontrolne grupe utvrđena je sa p-vrednostima manjim od 0,05. Nisu zabeležene značajne razlike u distribuciji prema polu i starosnoj strukturi. Zaključak. Mikroalbuminurija je prisutna u značajnom procentu kod pacijenata sa hipertenzijom i dijabetesom, što ukazuje na potrebu za redovnim skriningom kako bi se na vreme detektovale promene u bubrežnoj funkciji i rizik od kardiovaskularnih bolesti.