Klinički tok i kvalitet života bolesnika sa Takajašijevim arteritisom - prikaz bolesnika (Opšta medicina, 2026)
Uvod. Takajaši arteritis je hroničan, imunološki posredovan vaskulitis velikih krvnih sudova. Zastupljen je širom sveta, sa godišnjom incidencijom 0,3–3,4 na milion stanovnika. Bolest prvenstveno pogađa mlade žene, a prosečna starost u trenutku postavljanja dijagnoze iznosi oko 33 godine. Blagovremeno postavljanje dijagnoze ima povoljan uticaj na tok bolesti, terapijski ishod i kvalitet života.Prikaz bolesnika. Prikazana je pacijentkinja sa Takajaši arteritisom od koga boluje unazad četiri godine. Dijagnoza je postavljena na osnovu anamneze, kliničkog pregleda, laboratorijskih analiza, ehosonografije, MSCT, PET/CT. Za procenu radne sposobnosti, kao i fizičkog i mentalnog stanja pacijentkinje korišćen je upitnik SF-36. Pacijentkinja je redovno kontrolisana i trenutno se nalazi u fazi remisije bolesti. Rezultati upitnika SF-36 ukazuju na neznatne fizičke tegobe, dok je najveći uticaj bolesti u domenu psihičkog zdravlja i socijalnih odnosa. Porodični odnosi su očuvani, a pacijentkinja je radno angažovana sa četvorodnevnom radnom nedeljom. Jedini faktor koji pozitivno utiče na tok bolesti i kvalitet života pacijentkinje je remisija bolesti.  Zaključak. Takajaši arteritis je bolest progresivnog toka sa značajnim uticajem na svakodnevno funkcionisanje. Kod blagovremeno dijagnostikovanih pacijenata mlađe životne dobi češće se postiže remisija bolesti koja, pored sprečavanja komplikacija, predstavlja najznačajniji faktor postizanja dobrog kvaliteta života. Stoga je potrebno uložiti napor radi skraćenja vremena potrebnog za postavljanje dijagnoze i postizanje remisije bolesti kod već dijagnostikovanih pacijenata.
Keywords: Takajaši arteritis; kvalitet života; radna sposobnost; remisija bolesti; dijagnoza; ehosonografija