Motivacija za kontinuiranu medicinsku edukaciju zdravstvenih radnika i održivost zdravstvenog sistema (Opšta medicina, 2026)
Uvod. Kontinuirana medicinska edukacija (KME) predstavlja ključni faktor profesionalnog razvoja zdravstvenih radnika. Omogućava unapređenje znanja i veština, prateći najnovija istraživanja i tehnološki napredak. Savremeni pristup KME usmeren je na programe koji odgovaraju potrebama zdravstvenih ustanova i populacije.Cilj rada. Ispitivanje nivoa zadovoljstva i motivacije zdravstvenih radnika za učešće u programima KME, identifikovanje ključnih nedostataka ovih programa i analiziranje njihovog uticaja na profesionalni razvoj zdravstvenih radnika i održivost zdravstvenog sistema.Metod. U radu su najpre definisani osnovni pojmovi u vezi sa programima KME u Srbiji, uključujući organizaciju, akreditaciju i proces validacije programa. Sprovedena je empirijska studija preseka sa ciljem ispitivanja zadovoljstva i motivacije zdravstvenih radnika zaposlenih u Domu zdravlja Kruševac i Opštoj bolnici Kruševac za učešće u KME programima.Rezultati. U istraživanju je uočen veći odziv ispitanika ženskog pola (85,7%), koji su pokazali i veću spremnost za učešće u anketi. U starosnoj strukturi dominirala je grupa 40–49 godina (41,6%), dok je najzastupljeniji radni staž bio 10–20 godina (42,9%), što ukazuje na uzorak sa značajnim profesionalnim iskustvom. Najveći broj ispitanika činile su medicinske sestre/tehničari (62,3%), dok su lekari bili zastupljeni sa 23,4%. Zaključak. Kontinuirana medicinska edukacija predstavlja ključni faktor profesionalnog razvoja zdravstvenih radnika i unapređenja kvaliteta zdravstvene zaštite. Rezultati ukazuju na potrebu daljeg unapređenja i jačanja motivacije za učešće u KME programima. Kontinuirano usavršavanje neophodno je za održivost zdravstvenog sistema i kvalitetniju brigu o pacijentima.
Keywords: Kontinuirana medicinska edukacija; komunikacija; motivacija; zdravlje; zajednica; zdravstveni radnik; kvalitet zdravstvene zaštite