Empijem pleure kao komplikacija Kovid 19 pneumonije kod pacijenta sa destroyed lung sindromom (Opšta medicina, 2023)
Uvod. Destroyed lung sindrom je teško razaranje plućnogparenhima usled infekcije pluća, najčešće uzrokovan tuberkulozom.Pored tuberkuloze, i nekrotizujuća pneumonijamože dovesti do ove komplikacije. Empijem pleure je čestaposledica destroyed lung sindroma. Empijem pleure može sejaviti i u toku Kovid-19 infekcije, i u negativnoj je povezanostisa povoljnim ishodom lečenja.Prikaz slučaja. Muškarac u pedesetim godinama pojaviose na dežurstvu u toku zimskog talasa Kovid-19 pandemijesa izveštajem iz prijemne internističke ambulante. Uokviru lične anamneze od bolesnika se dobija podatak da jepulmektomisan 2016. godine. Tokom prethodna dva mesecalečen je od upale pluća i Kovid-19 infekcije antibiotskom ikortikosteroidnom terapijom. Zbog produžene malaksalosti itahikardije izabrani lekar ga upućuje na ponovno snimanjepluća i laboratorijsku dijagnostiku. Po pristizanju rezultata,uočena je efuzija pleure na rendgenskom snimku pluća, teje upućen na hitan pregled u dežurnu bolnicu. Dežurni lekar,nakon uvida u izveštaj iz bolnice, konsultuje internistu i bolesnikbiva poslat grudnom hirurgu. Hospitalizovan je zbogempijema pleure i lečen torakalnom drenažom uz pomoćsistema za aktivnu aspiraciju. Godinu dana kasnije oseća sedobro, povratio je apetit i telesnu masu sa povremenim curenjemiz torakalne fistule.Zaključak. Prikazan je slučaj recidivirajućeg empijemapleure kod osobe pulmektomisane zbog nekrotizujuće upalepluća i destroyed lung sindroma, komplikovanog Kovid-19infekcijom. Cilj prikaza bio je da se skrene pažnja lekarima uopštoj medicini na bolesti ili komplikacije bolesti koje se retkoviđaju i ne leče na primarnom nivou zdravstvene zaštite.
Keywords: destroyed lung sindrom; empijem pleure; Kovid-19