Majčinstvo i dojenje nakon karcinoma dojke (Opšta medicina, 2024)
Uvod. Karcinom dojke je najučestaliji tumor u ženskojpopulaciji. Zlatni standard u dijagnostici karcinoma dojke jemamografija u kombinaciji sa ultrazvučnim pregledom ilimagnetnom rezonancom. Terapija može da obuhvati operativnolečenje, radioterapiju, hemioterapiju, hormonsku terapiju,ciljanu terapiju i imunoterapiju.Prikaz bolesnika. U radu je prikazana pacijentkinjastarosti 46 godina. Prvi put se javila na pregled 2007. godinekada je imala 30 godina i planirala drugu trudnoću. Samopregledomdojke napipala je čvor. Ultrazvučnim pregledompotvrđeno je prisustvo tumora. Nakon dijagnostike i preoperativnepripreme urađena je poštedna operacija leve dojke uzdisekciju aksile zbog pozitivnih limfnih nodusa. Patohistološkinalaz je bio Carcinoma mixtus praecipue ductale G2et partim mucinosum G2, dok je nalaz u limfnim nodusimaaksile bio negativan. Hormonski status tumora bio je Estrogen1, Progesteron 1, HER2 2. Pacijentkinja je primila hemioterapijuFAC u šest ciklusa i terapiju trastuzumabom u16 ciklusa. Uključen je tamoksifen koji je bio u terapiji dodecembra 2009. godine kada je usled brojnih cisti uklonjendesni jajnik i više cisti na levom jajniku. Pet godina nakonoperacije karcinoma dojke pacijentkinja je zatrudnela i rodiladevojčicu koju je dojila deset meseci iz neoperisane dojke.Zaključak. Karcinom dojke je oboljenje koje znatnonarušava reproduktivno zdravlje kod mlađih žena, pa jevažno obratiti posebnu pažnju na želju pacijentkinje da rađanakon lečenja i u skladu s tim sprovesti adekvatnu terapiju isavetovanje.
Keywords: trudnoća; hemioterapija; hormonska terapija; anti_HEP2; cista jajnika