Karakteristike pacijenata sa sumnjom na COVID-19 infekciju i ishod posete u Covid-ambulanti (Opšta medicina, 2025)
Uvod. Oboleli od COVID-19 zbrinjavani su u kovidambulantama domova zdravlja, što je rasteretilo sekundarnii tercijarni nivo zdravstvene zaštite.Cilj. Ispitati karakteristike pacijenata u pogledu simptoma,rezultata testiranja, prisustva komorbiditeta i ishodanakon pregleda.Metod. Popunjavan je Upitnik za pacijente koji su se od23. do 29. aprila 2021. javili na pregled. Dobijeni su podacio polu, starosti, simptomima, komorbiditetima, vakcinalnomstatusu i ishodu posete. Podaci su statistički obrađeni u SPSSprogramu.Rezultati. Bilo je 222 ispitanika oba pola (61,7% žena),prosečne starosti 47,9±15,2 godina. Vakcinisano je 24,8%, a60,4% je bilo kovid pozitivno. Najčešće tegobe bile su umor,bolovi u mišićima i zglobovima, kašalj i temperatura. Okopolovine je imalo komorbiditete, najčešće pacijenti stariježivotne dobi. Nije nađena statistički značajna razlika u rezultatutesta na COVID -19 i vakcinalnog statusa (p=0,099), nitiu odnosu na prisustvo komorbiditeta (p=0,118). Pacijenti sablažim simptomima upućeni su na kućno lečenje, 26,1% nadopunsku dijagnostiku, a 10,4% u bolnicu. Vakcinacija nijeuticala na ishod posete (p=0,240). Na dopunsku dijagnostikunajčešće su upućivane osobe starosti od 51 do 65 godina, a ubolnicu stariji od 65 godina (p=0,004) i pacijenti sa komorbiditetom(p=0,003).Zaključak. Nije nađena značajna razlika u pozitivnomrezultatu testa na COVID-19 u odnosu na vakcinacijui prisustvo komorbiditeta. Samo 10% pacijenata je upućenou bolnicu, najčešće stariji od 65 godina i pacijenti sa komorbiditetom.
Keywords: simtomi Covid-19; prisustvo komorbiditeta; testiranje na Covid-19; Vakcinalni status; kovid ambulante; upućivanje u bolnicu