(untitled) (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2020)
Simptomi koje prouzrokuju vrste roda Monilinia lako su prepoznatljivi i karakteristični, međutim samo na osnovu simptoma nije moguće razlikovati vrste ovog roda. U literaturi je opisano nekoliko metoda koje omogućavaju preciznu identifikaciju Monilinia vrsta. Uprkos dostupnim metodama, postoji nekoliko ograničavajućih faktora za njihovu upotrebu, pa je cilj ovog istraživanja bio da se utvrdi da li postoji još neka specifičana osobina koja može da se koristi za preciznu identifikaciju, kao i to da se još detaljnije opišu vrste ovog roda. Rezultati su pokazali da morfološke karakteristike na PDA podlozi, kao i brzina porasta micelije mogu biti koristan karakter za razlikovanje vrsta roda Monilinia s obzirom da vrsta M. fructicola raste značajno brže, kao i da vrsta M. fructigena raste najsporije. Optimalna podloga za porast izolata M. laxa i M. fructigena bila je MALT podloga, dok je za porast izolata M. fructicola bila PDA podloga. Na kiselim podlogama (pH 2) porast su ispoljili izolati M. laxa i M. fructicola, dok je na umereno baznoj podlozi (pH 9) porast ispoljio jedino izolat M. fructigena. Takođe, rezultati su pokazali da je optimalna temperatura za porast izolata M. fructigena i M. fructicola bila 23ºC, dok je za porast izolata M. laxa bila 28ºC. Sa druge strane, pri ekstremnim temperaturama vrste roda Monilinia ispoljile su određene razlike u porastu: izolat M. fructigena bio je najosetljiviji (porast je ispoljio pri temperaturama od 4°C i do 31°C), dok je izolat M. fructicola bio najotpornij (porast je ispoljio i pri 2°C, kao i pri 34°C). Rezultati ovih ispitivanja pokazali su da ne postoje specifične osobine izolata koje mogu omogućiti preciznu i pouzdanu identifikaciju vrsta roda Monilinia, ali su primećene određene razlike u porastu pri ekstremnim temperaturama i pri različitim pH vrednostima podloge između različitih vrsta ovog roda. Buduća sveobuhvatnija istraživanja sa većim brojem izolata su neophodna za donošenje daljih zaključaka.