(untitled) (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2021)
Genotoksično delovanje pesticida na javno zdravlje je od velikog značaja zbog široke upotrebe takvih hemikalija u domaćinstvu i industriji. Temefos pripada organofosfornim pesticidima, koji čine najzastupljeniju grupu hemijskih sredstava koja se koriste za suzbijanje insekata u poljoprivredi i domaćinstvima. Otuda je cilj ovog istraživanja bio da se ispita genotiksični i citotoksični uticaj temefosa na kulturu humanih limfocita periferne krvi, koristeći mikronukleus test sa blokiranom citokinezom (CBMN) i test razmene sestrinskih hromatida (SCE). Rezultati su pokazali da se brojnost mikronukleusa (MN) povećava na koncentracijama od 50 i 75 μg/ml, mada nije ustanovljena statistički značajna razlika (p>0.05). Vrednosti SCE na koncentracijama od 50 i 75 μg/ml bile su značajno više u odnosu na kontrolu (p<0.01). Takođe smo analizirali i odnose između tretmana temefosom i indeksa mitoze (MI), indeksa proliferacije (PI) i indeksa proliferacije pri blokiranoj citokinezi (CBPI). Nije uočena značajna razlika u ovim vrednostima na testiranim koncentracijama (p>0.05). Može se zaključiti da temefos nije bio citotoksičan na koncentracijama od 25, 50 i 75 μg/ml. Ipak, genotoksični potencijal u humanim limfocitima periferne krvi se ne može isključiti.