(untitled) (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2021)
Pegavost lista kurkume, koju izaziva patogena gljivica Colletotrichum capsici, je bolest koja nanosi najozbiljnije štete proizvodnji kurkume, umanjujući kvalitativno i kvantitativno prinos rizoma u jugozapadnoj Etiopiji. Izveden je poljski ogleda kako bi se procenila efikasnost različitih fungicida tokom epidemije pegavosti lista kurkume u sugozapadnoj Etiopiji. Poljski ogled je izveden u Tepi Agricultural Research Center tokom vegetacija 2019. i 2020. godine koristeći četiri fungicida: Ethiozeb 80% WP (mankozeb), Prozole 255 EC (propikonazol), Mancolaxyl 72% WP (mankozeb + metalaksil) i Ridomil Gold MZ 68 WG (metalaksil-M), koji su primenjeni kao tretman rizoma zajedno sa folijarnom primenom spreja ili samo kao folijarni sprej radi suzbijanja bolesti pegavost lista. Eksperiment je postavljen kao potpuno slučajni blok sistem sa devet tretmana i tri ponavljanja. Rezultati eksperimenta pokazuju da su i tretmani rizoma praćeni folijarnom primenom spreja, kao i samo folijarni tretman imali značajan efekat na epidemiju pegavosti lista kurkume. Efekat folijarnog spreja Prozole 255 EC (propikonazol) bio je značajno veći u smanjenju procenta bolesti (27.0) i postizanju maksimalnog prinosa rizoma. Maksimalan odnost troškova i koristi (1:2.65) postigao je tretman folijarnim sprejom Prozole 255 EC (propikonazol). Među procenjivanim fungicidima, folijarni sprej tretman Prozole 255 EC (propikonazol) je smanjio intenzitet bolesti pegavosti lista do 47.1% u odnosu na kontrolu poslednjeg dana ocenjivanja bolesti. Rezultati eksperimenta su pokazali da je folijarna primena fungicida delotvorna u smanjivanju epidemije pegavosti lista i u povećanju proizvodnje i produktivnosti kurkume.